You are currently viewing Újratervezés: munkakeresés a koronavírus idején

A héten megjelent adatok szerint a cégek kevesebb, mint fele szünetelteti a vészhelyzet idején a kiválasztását. Látszik ez abból is, hogy több nagyvállalat az összes hirdetését törölte a karrieroldaláról (ld. korábbi írásunk) és az állásportálok hirdetésszáma is 30-40 %-kal megcsappant egy hét alatt.

Ugyanakkor csak minden nyolcadik-tizedik vállalat gondolja úgy, hogy az idei létszámterveit csökkenteni fogja a koronavírus járvány miatt, viszont ugyanennyien továbbra is növekedéssel számolnak.

A futár szolgálatoknál, élelmiszer áruházláncoknál jelenleg a szokásosnál több embert keresnek, ahogy a mezőgazdaságban is.

Előreláthatóan a szolgáltató központok és a mérnöki-IT területeken dolgozó cégek 2020-as létszámterveire lesz a legkisebb közvetlen hatással a járványhelyzet, ott kevésbé jellemző a kiválasztási folyamatok leállása is – de jós legyen a talpán, aki most nem találgatás-komolysággal bármit ki mer jelenteni…

Jönnek hírek kreatív és jó megoldásokról is, pl. Németországban átmenetileg bezáró gyorsétterem hálózat munkatársait ebben az időszakban diszkont lánc foglalkoztatja tovább. Így nem válnak munkanélkülivé, az eredeti munkahely pedig gondoskodik a kollégái létbiztonságáról – no és nem kell pár hét múlva az újranyitáskor elölről csapatot toborozniuk és betanítaniuk!

A cégvezetők épp olyan tanácstalanok, mint mindenki más. Hiába olvassa el valaki akár az összes gazdasági elemzői anyagot, mert a világvégétől a pár héten belüli gyors kilábalásig mindenről van “szakértői” cikk – lényeg, hogy hangzatos és/vagy pánikkeltő legyen a címe.

Az egyéni reakciók kb. ugyanennyire végletesek – feleslegesen.

  1. Ne pánikolj!

A pánikolással csak mások kétségbe ejtését és a gazdasági helyzet tényleges rosszabbodását érjük el!

Két tegnapi adat jó példa erre: miközben a cégek közel 70 %-a nem tervez létszámváltozást és több, mint 10% még bővülésben gondolkodik, az egyéni felmérések szerint a munkavállalók majdnem 60%-a aggódik, hogy elveszti az állását a válság miatt.

  1. Tájékozódj és merd meghallani a jó híreket is!

Előnyt most az fog jelenteni, ha kinézel a saját személyes környezeteden kívülre és folyamatosan tájékozódsz, minél több oldalról.

Kerüld a rémhírkeltést.

Várd ki a konkrétumokat és maradj realista, a jó híreket is halld meg nyugodtan (+ a mindenhez IS értő vészmadarakat irtsd ki a hírfolyamaidból).

  • Kövess független szakmai csoportokat a közösségi oldalakon. Miről beszélnek, melyik cég hogy készül?
  • Mit mondanak a volt iskolatársaid, esetleg a külföldön élő barátaid, mik a külföldi trendek?
  • Ha nemzetközi cégnél dolgozol: volt nemzetközi tájékoztató a munkatársaknak? Sajtóközlemény az anyaországban?
  • Mit mond a józan eszed és az idősebb kollégáid, akik már láttak válságot?
  1. A háttered és a jövőd munkakeresés szempontjából

Aztán vegyél egy nagy levegőt és gondold józanul át, mi a szakmai háttered, ezen belül mit fordíthatsz majd az előnyödre? Ha több területen is dolgoztál már, hogyan és melyik tapasztalatod tud előnyt jelenteni az új helyzetben? Melyik lesz most a legkeresettebb készséged? Le tudod porolni a régi tudásodat? Átnézni a változásokat?

Sokat írtak róla, hogy egyre gyakrabban és egyre több embernek kell majd szakmát váltani, életében akár 5-6-szor is teljesen újat kezdeni. Tetszik vagy nem, ezek pont azok az idők. És hidd el, szinte biztos, hogy visszatekintve már örülni fogsz a változásoknak.

  1. Használd ki a lehetőségeket!

Ha már tudod, mit kell tenned ahhoz, hogy az új, várhatóan sokkal digitalizáltabb munkahelyeken befutó lehess, használd ki, hogy most tele az internet ingyenes online tanfolyamokkal és tanácsadókkal és merj segítséget kérni tőlük a saját, egyéni terved összeállításához!

Önéletrajzi tanácsadás, nyelvtanfolyam, érettségi felkészítő és programozó tanfolyam, karriertervezés – minden online, mintha a kőkorszakból hirtelen az űrkorszakba teleportáltunk volna… És ez nagyon jó, nagyon ideje volt – erről a történelemkönyvek írni fognak 10-20 év múlva, meglátjátok!

  1. A terv ezért kell, hogy legyen mit újratervezni

Nem fogod tudni a tutit, ezzel ne is áltasd magad – csak készülj fel a legjobban, legsokoldalúbban, ahogy tőled telik. Nincs annál rosszabb, mint épp egy picivel lemaradni egy jó lehetőségről, tudván, hogy nem mindent tettél meg érte.

És ha te azon szerencsések közé tartozol, akiket ebben a fejre állt helyzetben is videó vagy telefon interjúra hívnak, akkor figyeld a következő posztunkat, mert a legütősebb ötleteket írjuk meg, hogy te legyél a kiválasztott!

Ugye nem felejtettél el értékelni?