You are currently viewing Videó interjú – legyél nyerő!

Kevés olyan gyakorlott interjúztató van, aki már megszokta, hogy kimarad a kézfogás, a személyes jelenlét észlelése, ezért neked sem érdemes feszélyezve érezned magad, ha videó interjúra hívnak. A beszélgetésen akár meg is említheted, ha az első ilyen interjúdon veszel részt – a másik félnek is segítesz vele és valószínűleg elnézőbb is lesz és emberibb a helyzet is.

Káosz van még, sokan sokféle videó interjús eszközt használnak. A multiknál információbiztonsági okok miatt általában sokkal kevesebb rendszer használata megengedett, mint amit magánemberként ismerünk. Ha lehet, fogadd el, amit a cég javasol – jó esetben ők már kikísérletezték és nem lesz más dolgod, mint csatlakozni a megkapott leírás alapján egy linkkel, bármilyen készülékkel.

Amikor a meghívód megérkezik, fogadd el, küldj erről visszajelzést és ellenőrizd, hogy megnyitható-e a link, minden rendben lesz-e?

Interjú előtt legalább 1 nappal, előre ellenőrizd a következőket valakivel, aki őszinte lesz veled:

 • jól működik-e a technika, a kamerád, a mikrofonod? Headsettel általában jobban hallasz és vagy hallható, készítsd elő, ha van. Teszteljétek a hangerőt is.
 • milyen magasságú beállítás előnyös? Ne a tokádat/orrlyukadat lássák alulról, általában a szemmagasság az ideális, jobb benyomást keltesz így.

Fontos még:

 • napszak szerint változik a fény – ügyelj rá, hogy az arcod a megvilágítás felé legyen. Ha háttal ülsz pl. egy ablak elé, az arcvonásaidból csak egy sötét pacát fognak érzékelni. Ezzel megnehezíted a másik fél dolgát és szó szerint rosszabb fényben tünteted fel magad 😊
 • nézzétek meg előre, hogy a felső, amit kiválasztottál, jó benyomást kelt-e? Inkább világos színt válassz, tavasz van, ha bezárva élünk is most! Kontrasztos, kockás-csíkost hanyagold, vibrálhat a kép tőle.
 • hacsak nem csúcsvezetőnek pályázol, ne vegyél zakót/blézert most, elég egy ing vagy blúz, de azért az otthoni pólót vagy mackófelsőt hanyagold. Hölgyek a csörgős-zörgős ékszereket ne most vegyék elő.
 • hiába csak a felsőd látszik, azért öltözz fel teljesen az interjúhoz.
 • a pontosság videó hívásoknál még fontosabb, mint egyébként. Korábban se „érkezz”.
 • gondoskodj róla, hogy az otthoni internet ne legyen túlterhelt, senki se töltsön épp le HD-filmet vagy játékot.
 • állítsd be a hátteret is, legyen rend mögötted: ha most költöztél és még dobozokból élsz, keress más beállítást, vagy másik helyiséget.
 • beállíthatsz egyes programokban hátteret is: a toszkán tájat és a hawaii tengerpartot inkább kerüld, de egyszínű vagy pl. üvegfal képet használhatsz – ez az interjú elején a bevezető-udvariaskodó pár percben feszültségoldásnak is jó téma – ha ő nem hozza fel, esetleg te is megteheted.
 • törökülésben a kanapéra kucorodni jó ötletnek tűnik, de csak ha szinte mozdulatlanul bírod ezt a pózt, akár egy óráig is. Ha fészkelődsz és emiatt mozog a térdeden a gép, furcsán hathat, tedd inkább az asztalra.
 • állva a legtöbben összeszedettebben beszélünk. Próbáld ki, hogy nálad is így van-e. Ha igen, és nincs magas asztalod vagy polcod, kereshetsz egy ruhaszárítót, vagy vasalódeszkát az íróasztalra. De ezt is teszteld, mert ha összecsuklik és ráadásul a teljes felöltözési tanácsot sem fogadtad meg, nagy sztori lesz belőle! 😊 Mondjuk ezzel is ki lehet tűnni a versenytársak közül…
 • némítsd le nem csak a telefonodat, de jelentkezz ki a céges csoportokból is, vagy tedd magad „ne zavarj” státuszba már 10-15 perccel az időpont előtt, nehogy elkéss a megbeszélt időpontról, vagy belehívjanak a kollégáid. A többi böngésző ablakot is csukd be – tuti, hogy pont képernyő megosztáskor fog rád írni valami vicceset/kínosat valaki.
 • ha nem egyedül vagy otthon, csukd be a szobaajtót!

És következnek a brandcruiter szuper tippjei, amivel kitűnsz majd a többi pályázó közül:

Ha már új eszközön zajlik az interjú, használd fel ennek az előnyeit, főképp a képernyő megosztást.

Készíts össze egy mappába olyan fényképeket, dokumentumokat, akár max. 2 perces videót, amivel felturbózod a bemutatkozásodat! Egy kép a hobbidról is ott lehet – meglátod majd, milyen kapcsolat alakul ki, legfeljebb végül nem veszed elő. Ha jótékonykodsz, vagy állatokat mentesz, gondolhatsz erre is.

Készítettetek egy videót vagy animált infografikát egy korábbi év sikereiről? Oszd meg az interjúztatóval!

Tavalyelőtt karácsonykor oklevelet adott át neked a teljes cég előtt a vezérigazgató? Mutasd meg a fényképet, amikor erről beszélsz!

Épp most szereztél egy új képzettséget? Mutasd meg az oklevelet!

Ha nagyon nyitott személyiség vagy, vagy kialakult már egy közvetlenebb kapcsolat köztetek, akár a hobbidról is mutathatsz egy képet (ne többet!). A tükörponty azért megosztó 😊

Az önéletrajzod sem árt, ha kéznél van, mert a kérdéseket az alapján fogod kapni.

Vigyázz, hogy kellő egyensúlyt találj az üzleties szituáció és a karantén miatti otthonról kommunikálás között és ha tényleg egy hullámhosszra kerülsz az interjúztatóval és beveted ezeket a trükköket, nagyban megemelted az esélyeidet.

A végén ne felejtsd el megkérdezni, hogy hogyan tovább, mikor és milyen formájú visszajelzésre számíthatsz és hogyan tervezik a belépés időpontját, megoldható-e a munkakezdés a rendkívüli helyzet ellenére?

Sok sikert!

Ugye nem felejtettél el értékelni?