You are currently viewing Mik lesznek a legkeresettebb szakmák a feltámadó álláspiacon?

Végre kezdenek jó hírek is érkezni az álláskeresők számára!

Gyárak indultak/indulnak újra Magyarországon, és Nyugat-Európában már lazítanak a járvány miatti intézkedéseken. Mindenki sokkal bizakodóbb, mint hó elején.

Ez azt jelenti, hogy kb. 2-4 héten belül nálunk is felpöröghet a munkaerőpiac, mert a leányvállalatok és a magyar konkurenseik is követni fogják ezt a nyugati tendenciát. Akkor is ez az érdekük, ha költeniük is kell a munkatársaik egészségének védelmében védőfelszerelésekre, szűrésekre, gyakoribb fertőtlenítésre.

Nem egyik napról a másikra tér majd vissza az év eleji lendület és a meghirdetett állások nagy száma, de van remény, hogy május-júniusban már intenzív interjúztatások és új beléptetések lesznek, egyébként fejre áll a gazdaság és ez senkinek sem érdeke.

Nézzük meg, milyen szakmák lesznek az új helyzetben a legkeresettebbek:

 • egészségügyi szakemberek – nem csak az állami, de a magán egészségügyi szolgáltatók tevékenysége is erősen felértékelődik a mostani tapasztalataink hatására. Megjelenhetnek új magán szolgáltatók és a meglévők is bővíthetik a szolgáltatásaik körét a növekvő kereslet hatására. A régóta ismert, sajnálatos munkaerőhiány ezen a területen erősen emelkedő béreket fog kikényszeríteni. Végre!
 • digitális rocksztárok, a híd-emberek – óriási hiány volt eddig is az ún. híd-emberekből, akik értik a saját szektorukat, a vállalatuk működési folyamatait és magabiztosan kiismerik magukat az informatikai és üzleti modellekben emellett. Rendszerekben és megoldásokban gondolkodnak, a vállalati modernizációs és digitalizációs folyamatok gurui ők. Mivel nem sokan képesek ilyen komplex információcsomagokat kezelni és minden érintett szakterülettel megfelelően kommunikálni, ez a szakmai profil (üzleti, szakmai és informatikai tudás mix) verhetetlen előnyt jelent majd!
 • egészségvédelem, munkabiztonság, környezetvédelem specialisták (EHS szakemberek) – a járványból tanulva a nagyvállalatok sokkal nagyobb súlyt fektetnek majd a munkatársaik egészségére. Meg fognak szaporodni ezek a munkakörök és meg fog növekedni a szakmai hatáskörük.
 • minőségbiztosítási és folyamatszervező szakemberek – ők teremtik meg és dokumentálják a folyamatok alapját, ami alapján a digitalizáció elkezdhető. Nélkülük ezek a folyamatok nem komplexen átgondoltak, rossz folyamatokat pedig öngyilkosság digitalizálni.
  Ráadásul a válságból tanulva a legtöbb multi a hasonló helyzetekre folyamatot és szabályzatot fog alkotni és módosítani – auditok hada és minőségbiztosítási folyamatdömping várható, mert ez a befektetők megnyugtatásának is az egyik eszköze. Jó szakembereket eddig is nehéz volt találni, most még jobban megnő a kereslet irántuk.
 • információbiztosági szakértők – a kényszerűségből villámgyorsan a lakásainkba települt munkavégzés miatt felszínre kerültek az információbiztonsági nehézségek is (zoom botrány volt a legismertebb, de céges rendszerek szintjén is felmerült sok kérdőjel). A normalizálódó hétköznapokban rájuk azonnal szükség lesz, hogy mielőbb befoltozzák a hiányosságokat, megszűnjön minden biztonsági rés.
 • üzleti elemzők, mesterséges intelligencia szakértők, modellezők, kutatók – szinte cégenként máshogy nevezik ezt a munkakört: ők azok, akik képesek a rendelkezésünkre álló végtelen adatmennyiséget rendszerezni, elemezni és üzleti megoldásokat, javaslatokat levezetni ezekből. Adatból egyre több lesz az okos eszközök és mérések térnyerésével is – akinek jó a logikai érzéke, átlátja a modelleket, függvényeket és összefüggéseket, ilyen területen nyerő lesz most pályát kezdenie, vagy ide módosítania.
 • virtuális és telefonos támogató munkakörök – a sok Magyarországra települt SSC/BSC miatt eddig is keresettek voltak a jó szakemberek. Most a nagy multik mellett helyi KKV támogatásra – elsősorban informatikai helpdesk és vállalatirányítási rendszerek terén – tovább fog nőni a kereslet azok iránt, akik türelmesen, profin támogatják az ügyfeleket. A banki ügyfélszolgálatok forgalma is a személyesről a telefonos és online ügyfélkiszolgálásra fog terelődni.
 • független pénzügyi tanácsadók – a rallyzó tőzsdeárfolyamokkal sok család megtakarítása omolhat össze – ha rövidtávon kénytelenek felvenni a lekötéseiket, most nagyot bukhatnak. A valóban képzett és sokféle befektetéshez értő, független tanácsadók tudása a hasonló helyzeteket legalább részben megakadályozhatta volna. Hódít az online biztosításkötés és hasítanak a fintech megoldások, de a nagyobb családi befektetésekhez valódi, személyre szabott pénzügyi szaktanácsadásra van szükség. Régóta próbál ez a szakma kitörni a rossz személyes élményeink skatulyájából, pedig a sikeres szakemberekre csábító bevételek és kiemelten rugalmas munkafeltételek várnak.
 • informatikai fejlesztők és rendszergazdák – nem ugyanaz a kettő, de a kereslet irántuk nem változik a válság hatására
 • futárok, diszpécserek – kényszerűségből ugyan, de sokan rákapnak most az online vásárlásra. A webshopok és házhoszállítók forgalma csúcsokat dönt. Ha lesz is a korlátozások megszűntetése után egy időszak, amikor mindenki boldogan megy majd vásárolgatni, középtávon kiegyensúlyozódik a két tendencia, vagyis a házhozszállítás térnyerése várható, ami új munkahelyeket teremt.
 • pincérek – bármilyen hihetetlenül hangzik, hisz a vendéglátásban dolgozók sajnos a vészhelyzet első vesztesei voltak, de a járvány okozta személyes tapasztalások meg fogják változtatni a vendéglátás rendszerét. A nagy svédasztalos, „all inclusive” és „all you can eat” rendszerek a megváltozott személyes higiéniai szokásaink áldozatául eshetnek. (Gondoljatok a szállodai étkezésekre, ahol sokan kézzel fogdossák a péksüteményt, a gyümölcsöket, vagy tüsszentenek egyet a svédasztal mellett.) A pincérek általi, tányérszervizes kiszolgálás iránti igény miatt a korábbiaknál több pincérre lesz szükség, főleg a szállodákban és nagy éttermekben, Európa-szerte.

Ha csak egy lépés választ el a fenti lehetőségek valamelyikétől, fejezd be a képzést, ásd bele magad a szakirodalomba, vagy válassz hozzá online képzést!

És még egyszer: attól, hogy sokkal több jelentkezés érkezik majd a meghirdetett állásokra, nem jelenti azt, hogy esélyes, a hirdető elvárásainak is megfelelő jelentkezésből is sokkal több lesz.

Jó taktikának tűnhet „mindenre” jelentkezni, de inkább alaposan olvasd el a hirdetést, és csak akkor pályázz, ha legalább 80%-ban megfelelsz az elvárásoknak és max. 1 szinttel alacsonyabb vagy magasabb munkakört láttál el. Ha tetszik a cég, jelentkezz inkább a pályázói adatbázisukba, mint olyan hirdetésre, ami nem releváns!

A következő írásban a kiválasztási folyamatokban várható változásokról írunk és arról, hogyan sokszorozd meg az esélyeidet, hogy téged válasszanak.

Ha aktív álláskereső vagy, nézz körül ezeken az oldalakon is és regisztrálj, hogy mielőbb megtalálhassanak a lehetőségek:

https://www.allast-keresek.dreamjo.bs/?_ga=2.161319160.456807202.1586857358-445428473.1559634314

https://kitoboroz.talentuno.hu/

http://friendshungary.hu/bterv/

Ugye nem felejtettél el értékelni?