You are currently viewing Hogy növeld az esélyeidet, ha most kell új állást talánod?
Nem fogok senkit áltatni: a következő hónapokban következő – remélhetőleg csak átmeneti – munkanélküliség kemény helyzet lesz. Legnagyobb erőre és kitartásra az álláskeresőknek lesz szüksége – de a HR-eseket sem kell irigyelni: költségcsökkentésekkel, külső szolgáltatók támogatása nélkül kell majd tüzet oltaniuk, ráadásul a leépítésekkel az ő állásaik is veszélybe kerülhetnek. Emiatt a közepesnél nagyobb cégeknél érezhetően le fog lassulni a kiválasztási folyamat. A spórolások miatt sokkal szorosabban fogják felügyelni, milyen pozíciókat hirdethetnek meg egyáltalán és a végső döntésbe is többen, aktívabban beleszólnak majd. Felsővezetők, külföldi részlegvezetők bevonása pedig csak lassítani fog mindent. Ez a megszokott 2-4 hetes ciklust akár 2 hónapra is növelheti. Bízzunk benne, hogy nem lesz tartós és általános ez – még jobb lenne, ha egyáltalán nem válnának be a következő jóslatok:
 1. Elnyúló döntési idő – már április közepén megtízszereződött jelentkezőszámról beszéltek egy-egy meghirdetett állásra. Sokkal több jelentkezést kell tehát feldolgozni, előszűrni – talán interjúra is több esélyest hívnak majd be.
 1. „Boldog-boldogtalan” elküldi az önéletrajzát – hiába lesz a jelentkezőszám magasabb, ezek között a releváns pályázók száma messze nem ilyen arányban fog nőni! Vagyis, ha te olyan hirdetésekre jelentkezel, ami a szakmád, amiben tapasztalatod és már eredményeid vannak, ne ijedj meg ettől.
 1. Aktiválódnak a cégek saját karrieroldalai és saját pályázói adatbázisai, mivel a válság hatására nem tudnak sokat költeni álláshirdetésre. Jobsite-ok mellett érdemes lesz ezeket is aktívan használni!
 1. A protekcionizmus újra felerősödhet – ezek a kiválasztási döntések – főleg, ha a szakmai hátteret nem veszik kellően figyelembe – gyakran erősen visszavetik a vállalatot, mégis sokan gondolkodnak úgy, hogy inkább ismerősnek segítenek. Reméljük, hogy ezeket az állásokat legalább nem hirdetik meg és nem okoznak felesleges köröket senkinek!
 1. Kevesebb állást fognak közvetítőkön, „fejvadászokon” keresztül betölteni – szintén a költségcsökkentések miatt valószínűsíthető a tendencia, hogy átmenetileg visszaesik a közvetítők forgalma.
 1. Csökkenhetnek a bérek – egyes szakértők 10%-os bércsökkenést prognosztizálnak a következő 1-1,5 évben Magyarországon. Ez részben már látható és csak bízhatunk benne, hogy gyors lesz a gazdaság talpra állása és ez mielőbb visszarántja a béreket is a korábbi szintre.
 

Hogyan növelheted az esélyeidet mindezek ellenére?

 1. Ne csak a nagy álláshirdetés gyűjtőoldalakat figyeld! Gondold végig és írd össze, melyik cégek lennének a legjobb új munkahelyeid: – akikről jókat hallottál, – van – lehetőleg több – olyan munkakörük, amit keresel, – szívesen dolgoznál náluk, – a bejárás megfelelő, hosszú távon is vállalni tudod. Keresd meg ezeknek a vállalatoknak a saját karrier oldalát és regisztrálj ott is, az adatbázisukba. Iratkozz fel az állás hírlevelükre, kövesd be őket a közösségi médiában.
 2. Munkatársi ajánlás – használd a barátaid segítségét! Vedd számba az ismerőseidet és az ő környezetüket. A multiknál legtöbb helyen még bónuszt is fizetnek azoknak, akik ajánlanak ismerőst valamelyik szabad munkakörre. (Általában mindenki szereti, ha nem a „semmiből” érkezik az új munkatárs, hanem ajánlja valaki – kisebb a csalódás esélye.) Kérd meg az ismerőseidet, hogy továbbítsák ők a döntéshozóknak (ne csak a HR-nek) az önéletrajzodat egy rövid, személyes ajánlással – ez az egyik leghatékonyabb módszer álláskeresésben!
 1. Közösségi média poszt és álláskereső csoportok Kiírhatod akár közösségi oldalakra is, hogy munkát keresel: add meg pár szóban a szakmádat, nyelvtudásodat és hogy kb. mire gondoltál. Megosztható formában tedd mindezt, elérhetőséggel. Ügyelj rá, hogy rövid, ütős és pozitív legyen – sokkal sikeresebb leszel, mint ha sajnálatra játszol. Számtalan álláskereső csoport is van – ha lehet keress a szakmádnak megfelelőt (könyvelő és pénzügyes állások, mérnök állások…) és ezekben is próbálj szerencsét.
 1. Munkaerő kölcsönzők Bár sokan idegenkednek tőle, a munkaerő kölcsönzés jóval kevesebb hátránnyal jár, mint ha elhúzódik az álláskeresésed. Ne zárd ki ezt az esélyt! Ha jó vagy és bizonyítasz, javuló gazdasági helyzetben már jó eséllyel átvesznek állandó munkaszerződéssel a vállalathoz, ahova kiközvetítettek.
 1. Munkaerő közvetítők, „fejvadászok” Arányaiban jóval kevesebb állást fognak közvetítőkön keresztül betölteni. Az előrelátóbb, komolyabb tanácsadók ugyanakkor biztosan odafigyelnek majd a legjobb jelöltekre, akiket az első keményebb hónapok után egyre nagyobb számban tudnak majd sikeresen kiközvetíteni. Ezért menj el általános bemutatkozó beszélgetésekre és olyan munkaköröket is hallgass meg, ha interjúra hívnak, amit egyébként helyből elutasítanál. És ha már ott vagy, beszélgess bátran a tanácsadókkal, tudj meg minél többet a piaci helyzetről, reális bér elképzelésekről – ez mind segít neked.
 1. Kezeld rugalmasabban a bért Mindenkinek joggal szorul össze a torka, ha kevesebb fizetésért kell dolgoznia, de sajnos átmenetileg sokan kényszerülnek majd erre.
  Mindenkinek sok türelemre lesz most szüksége. Őszintén remélem, hogy a vállalatok a korábbi évek sok-sok emberközpontú üzente után nem okoznak csalódást és eszükbe sem jut majd visszaélni a munkanélküliek kiszolgáltatottabb helyzetével. Egy biztos: mind a jó, mind a kellemetlen élmények többszörös amplitúdóval fognak most lecsapódni, hisz a kiválasztási döntéseken családok egzisztenciája múlhat.

Ugye nem felejtettél el értékelni?