You are currently viewing Hogyan készülhetünk önfejlesztéssel és tréningekkel a megváltozó munkahelyi igényekre?

Földváry Beáta, a WIFI Hungária ügyvezetője segít eligazodni az információáradatban

Nektek is feltűnt, hogy az elmúlt hetekben elárasztották az internetet az online tanfolyamok, tréningek, tanácsadók, coachok, online konferenciák és podcastok?

Hogyan igazodjunk el ebben az információdömpingben? Mi alapján válasszunk a sok ajánlat között, ha fejlődni szeretnénk?

És ha nincs kedvünk vagy anyagi forrásunk külső segítséget igénybe venni? Az önfejlesztéshez is hasznos tippeket kapunk Földváry Beátától, a Wifi Hungária ügyvezetőjétől. A BrandCruitertől Schall Krisztina beszélgetett vele.

SchK: Bea, te lassan 15 éve foglalkozol felnőttképzéssel, a WIFI csak a 2019-es évben majdnem 300 vállalati tréninget valósított meg. Mi a tapasztalatod, a cégek milyen készségeket hiányolnak leggyakrabban a munkatársakból? Mik voltak az elmúlt 2-3 év legkeresettebb tréningjei nálatok?

Földvári BeátaFB: Az elmúlt időszakban a klasszikus kommunikációs tréningeken kívül a frissen kinevezett vezetők fejlesztése került fókuszba. Nagy kihívás, amikor vezetővé neveznek ki valakit. A pozícióváltással bekövetkező változások megélése, az új felelősség és feladatokhoz való „felnövekedés”.

Számos egyedileg kidolgozott programot valósítottunk meg az elmúlt években a vezetők támogatására. Ide tartozik a művezetőképzés is, de a belső oktatók és mentorok fejlesztése. De a projektmenedzsment és informatikai ismeretek is kiemelt szerepet kaptak.

Schall KrisztinaSchK: Személyes kompetenciákra lefordítva ezt a COVID-19 miatti változást, mit tegyen, aki továbbra is tudatosan kézben szeretné tartani a karrierjét?

FB: Minden helyzetben fontos, de főleg akkor, amikor valami nagyon nehéz, vagy nehezen megy, hogy önmagunkkal őszinték legyünk és minél inkább tisztában legyünk a helyzetünkkel. Hogy egy picit hátra tudjunk lépni és ránézzünk a dolgokra: miben vagyunk jók, mit szeretünk csinálni, miben kellene fejlődnünk, min szeretnénk változtatni. Ha egyedül nem megy, ott vannak a barátok a család és akár egy szakember is segíthet.
Aki tudatosan szeretné irányítani a karrierjét, kell, hogy lássa, őt mi motiválja, mi viszi előre. Hiszen a motiváció ad örömet és igazán jó munkát csak odaadással lehet végezni. Ez pedig egyenes út a karrierhez. Másrészt a legjobb, amit tehetünk, hogy időt és energiát fektetünk a készségeink fejlesztésébe. Egyszóval nincs általános recept, mindenkinek a saját megoldását fontos megkeresni.

SchK: Miket tartasz a legfontosabb készségeknek munkavégzés szempontjából?

FB: Szinte hihetetlen, de alig 8 óra alatt egy Boeing utasszállító gépet is össze tudnak szerelni, a robotikának és az összehangolt folyamatoknak köszönhetően. Az automatizáció szinte mindenhová beszivárog.  Ennek ellenére, sőt pont ezért fontosak az úgynevezett szociális készségek és a soft skillek, mint például a gyors helyzetfelismerés, a kreativitás vagy az empátia.  Hogy tudjunk kapcsolódni másokhoz, hogy váratlan helyzetekre is jól tudjunk reagálni, meg tudjunk szólalni akár idegen nyelven is.

SchK: Mondanál néhány praktikát, hogyan fejleszthetjük saját magunkat, ha épp nincs módunk vagy kedvünk külső segítséget igénybe venni?

FB: Amikor egy feladatot elvégeztünk, érdemes visszajelzést kérni. Nem könnyű, mégis próbáljuk meg elfogulatlanul meghallgatni és megérteni. Aztán átgondolni, miben érdemes változtatnunk, mit csinálunk jól és mit kell erősítenünk.

Egyszerű, de hatásos módszer az is, ha megtervezzük, hogyan szeretnénk elérni a célunkat. Én például, amikor elhatároztam, hogy rendszeresen fogok edzésre járni, a naptáramba előre beírtam a dátumokat egy hónapra előre. Így nem volt kifogás, nem mondhattam azt, hogy elfelejtettem.

Teremtsünk napi 30-60 perc „mentes időszakot”, minimalizáljuk a kütyü használatot, ne nézzük a telefonunkat, vagy tévét. Foglalkozzunk csak a saját gondolatinkkal. Eleinte bizonyára nehéz lesz, de idővel még élvezni is fogjuk.

De egész jól fejleszthető az empátia is: például, ha a buszon, utcán, játszótéren megfigyeljük az embereket. Próbáljuk kitalálni, hogy kik lehetnek? Milyen kapcsolatban lehetnek egymással? Mit csinálnak szívesen? Nem az a fontos, hogy eltaláljuk a valóságot, hanem maga az odafigyelés. Így fejleszthetjük a megfigyelő és elemző képességünket. Idővel valószínűleg olyat is észre fogunk venni, amit első pillanatra nem, így máris empatikusabban fordultunk az adott szituációhoz.

SchK: Ha mégis segítséget vennénk igénybe, hogyan válasszunk? Rengeteg most a hirdetés, mindenki tréningeket, podcastokat készít, honnan tudjuk, hogy minek van valódi értéke számunkra?

FB: Azt hiszem akkor tudunk jó döntést hozni, ha bekukkantunk a „csomagolás mögé”. Ismerjük meg azt a szakembert, akivel dolgozni fogunk. Nézzük meg, érti-e a mi céljainkat, tud-e a mi fejünkkel gondolkodni. Csak azt nyújtja-e, amit ő tud, vagy azt, amire nekünk ott és akkor valójában szükségünk van. Természetesen érdemes megnézni a cég korábbi referenciáit, referenciaszemélyt kérni.

A tréneren, tanácsadón kívül az oktatásszervezés minősége, rugalmassága is fontos, hogy levesznek -e terhet a vállunkról. Az ajánlatadó cégek összehasonlításánál előny, ha gyorsabban tudnak reagálni a kéréseinkre, több szakmai erőforrásuk van és ha nemzetközi hálózat tagjai, hiszen akkor könnyebben fejlesztenek.

SchK: Milyen változásokra számítasz rövid- és középtávon a tréningek terén? Visszatérnek még a klasszikus tantermi felnőttoktatások?

FB: Az online képzések új lehetőségeket nyitnak, de a személyes odafigyelés továbbra is nagyon fontos lesz. A fejlesztés célja mindig egy változás, változtatás elérése. Azok a tréningek eredményesek, ahol a résztvevőket sikerül megnyitni, elérni, hogy hajlandóak és képesek legyenek régi rutinjaikon változtatni, új módszereket megtanulni és alkalmazni.

Mi kihasználtuk az időt és új megoldásokat fejlesztettünk. Ilyenek a könnyen befogadható, rövid ún. microlearning elemek, mellyel a tudás hatékonyan átadható egy 1,5 vagy 2×1,5 órás online tréningen, majd tantermi tréningen gyakorolható.

Úgy hiszem a „blended learning”, vagyis a vegyes tanulási formáké a jövő, amely kihasználja az online megoldások rugalmasságát, gyorsaságát és személyre szabhatóságát, de erre épülve a közösségi tanulást és a gyakorlást is támogatja.

Ugye nem felejtettél el értékelni?