You are currently viewing Most hogyan tovább? Álláskeresés a koronavírus árnyékában

Még csak néhány nap telt el a koronavírus-járvány okozta első rendkívüli intézkedések óta, amik gyökeres változásokat okoztak a munkahelyeken (is).

De nem csak a rövid időszak miatt nem lehetséges még egyértelmű tanulságokat leszűrni, milyen kihatással lesz a járvány okozta vészhelyzet a már meghirdetett állások betöltésére.

A másik ok, hogy a legtöbb cégnél a HR talán a legleterheltebb a kríziskezelésben: munkajogi állásfoglalásokat kutatnak, hisz példátlan helyzetbe kerültünk, nincs mihez visszanyúlni (a Munka törvénykönyve nem rendelkezik járványhelyzetről). Kapacitás-kalkulációkat készítenek, mekkora létszám szükséges a vállalat alap-tevékenységének a fenntartásához (ez tömeges megbetegedések esetén válhat fontossá), állami rendelkezések (leállás/karanténok) hatásait modellezik, pandémiás tervet gyártanak (ki gondolta, hogy erre valaha is szükség lesz?) vagy arról már lekésve „csak” kríziskommunikációt folytatnak és mindenekelőtt próbálnak a kollégáik biztonságáról gondoskodni és ezer jogosan felmerülő kérdésükre válaszolni.

Nem csoda, hogy a meghirdetett állásokkal kapcsolatos döntések és sok esetben a pályázókkal folytatott kommunikáció most háttérbe szorul. Ha nem is ideális így, ilyen nehéz helyzetben mindannyian megértőbbek vagyunk egymással.

De mit tegyen ilyenkor egy álláskereső?

Azt tanácsoljuk, hogy érdemes 1-2 hétig még kivárni, hogy lecsendesedjenek a kedélyek és a cégek is kapkodás-mentes döntéseket hozhassanak.

Ha már folyamatban van a pályázatod, neked is jobb, ha csak akkor folytatjátok a kiválasztási folyamatot, ha már biztosan eldőlt, hogy azt a munkakört a megváltozott körülmények ellenére is betöltik.

Ha kb. két hét után sem jelentkeznek, esetleg érdeklődhetsz, hogy érdemes-e még várnod rájuk? Másrészt, ha te vagy az ideális jelölt, úgyis előkerülnek – ha nem, majd találsz mást.

De semmiképp se felejtsd el értékelni a cég kiválasztási folyamatát, hogy ezzel is segíts a többi álláskeresőnek

Általánosságban az valószínűsíthető, hogy azok a hirdetések, amik még a március 23-i/30-i héten is aktívak maradnak a vállalati karrier oldalakon, azokat a megváltozott helyzetben is szeretnék majd betölteni, vagyis érdemes megpályázni is őket. És azért tanácsolom, hogy átmenetileg a vállalati karrieroldalakon is ellenőrizzétek a hirdetések aktualitását, mert az álláshirdetés gyűjtő oldalak általában automatikusan 4 hétre aktiválják a hirdetést és nem biztos, hogy a vállalatok minden aktualitását vesztő hirdetésüket manuálisan töröltetni fogják.

A Dreamjo.bs és az Év Irodája közös felmérése  alapján az első pár nap hatásai alapján a munkáltatók

  • 69 %-a változatlanul be szeretné tölteni a korábban meghirdetett állásokat,
  • 20 %-a részben állította le a kereséseit és
  • 12 %-a állította le teljesen a kereséseit.

Jó lenne, ha lefelé nem módosulnának ezek az adatok.

A következő írásainkban végig követjük az álláskeresők számára fontos híreket, várható változásokat és tippeket adunk, hogy a nehézségek ellenére is sikeres legyen az álláskeresésetek!

Ugye nem felejtettél el értékelni?