BrandCruiter Humán Szolgáltató Kft., 1141 Budapest hello@brandcruiter.com
You are currently viewing Most hogyan tovább? Álláskeresés a koronavírus árnyékában

Még csak néhány nap telt el a koronavírus-járvány okozta első rendkívüli intézkedések óta, amik gyökeres változásokat okoztak a munkahelyeken (is).

De nem csak a rövid időszak miatt nem lehetséges még egyértelmű tanulságokat leszűrni, milyen kihatással lesz a járvány okozta vészhelyzet a már meghirdetett állások betöltésére.

A másik ok, hogy a legtöbb cégnél a HR talán a legleterheltebb a kríziskezelésben: munkajogi állásfoglalásokat kutatnak, hisz példátlan helyzetbe kerültünk, nincs mihez visszanyúlni (a Munka törvénykönyve nem rendelkezik járványhelyzetről). Kapacitás-kalkulációkat készítenek, mekkora létszám szükséges a vállalat alap-tevékenységének a fenntartásához (ez tömeges megbetegedések esetén válhat fontossá), állami rendelkezések (leállás/karanténok) hatásait modellezik, pandémiás tervet gyártanak (ki gondolta, hogy erre valaha is szükség lesz?) vagy arról már lekésve „csak” kríziskommunikációt folytatnak és mindenekelőtt próbálnak a kollégáik biztonságáról gondoskodni és ezer jogosan felmerülő kérdésükre válaszolni.

Nem csoda, hogy a meghirdetett állásokkal kapcsolatos döntések és sok esetben a pályázókkal folytatott kommunikáció most háttérbe szorul. Ha nem is ideális így, ilyen nehéz helyzetben mindannyian megértőbbek vagyunk egymással.

De mit tegyen ilyenkor egy álláskereső?

Azt tanácsoljuk, hogy érdemes 1-2 hétig még kivárni, hogy lecsendesedjenek a kedélyek és a cégek is kapkodás-mentes döntéseket hozhassanak.

Ha már folyamatban van a pályázatod, neked is jobb, ha csak akkor folytatjátok a kiválasztási folyamatot, ha már biztosan eldőlt, hogy azt a munkakört a megváltozott körülmények ellenére is betöltik.

Ha kb. két hét után sem jelentkeznek, esetleg érdeklődhetsz, hogy érdemes-e még várnod rájuk? Másrészt, ha te vagy az ideális jelölt, úgyis előkerülnek – ha nem, majd találsz mást.

De semmiképp se felejtsd el értékelni a cég kiválasztási folyamatát, hogy ezzel is segíts a többi álláskeresőnek

Általánosságban az valószínűsíthető, hogy azok a hirdetések, amik még a március 23-i/30-i héten is aktívak maradnak a vállalati karrier oldalakon, azokat a megváltozott helyzetben is szeretnék majd betölteni, vagyis érdemes megpályázni is őket. És azért tanácsolom, hogy átmenetileg a vállalati karrieroldalakon is ellenőrizzétek a hirdetések aktualitását, mert az álláshirdetés gyűjtő oldalak általában automatikusan 4 hétre aktiválják a hirdetést és nem biztos, hogy a vállalatok minden aktualitását vesztő hirdetésüket manuálisan töröltetni fogják.

A Dreamjo.bs és az Év Irodája közös felmérése  alapján az első pár nap hatásai alapján a munkáltatók

  • 69 %-a változatlanul be szeretné tölteni a korábban meghirdetett állásokat,
  • 20 %-a részben állította le a kereséseit és
  • 12 %-a állította le teljesen a kereséseit.

Jó lenne, ha lefelé nem módosulnának ezek az adatok.

A következő írásainkban végig követjük az álláskeresők számára fontos híreket, várható változásokat és tippeket adunk, hogy a nehézségek ellenére is sikeres legyen az álláskeresésetek!

Tipp

Ez a vészhelyzet el fog múlni, de sokan kényszerülhetnek utána váltásra. Segíts most te is azzal, hogy pontozod a cégeket, ahova már pályáztál. Mi az értékelés átlagpontszámát elérhetővé tesszük a honlapon a többi álláskeresőnek. Ha ezt sokan megteszik, nemsokára már előre láthatod te is, hova érdemes pályáznod, és mit hagyjál ki, ahonnan pl. még választ sem kapsz majd. ÉRTÉKELEK

Ugye nem felejtettél el értékelni?