You are currently viewing Az örök mumus: motivációs levél

Tényleg szükség van rá 2020-ban?

Tegye fel a kezét, aki látja ennek értelmét! Most komolyan, ki az és mit vár ettől? Elolvassa bárki is? Nem tudjuk.

Miről kéne szólnia? Hogy miért szeretnék az adott cégnél dolgozni? Honnan tudjam, még nem is jártam nálatok! Lehet, hogy azonnal kifordulnék, mert ilyen motivációs levél közhelyekben gondolkodtok, én meg valódi kérdésben és válaszban szeretek kommunikálni, egyenrangú partnerként.

HR-esként én sosem kértem motivációs levelet. Az önéletrajz tapasztalati részéből legtöbbször kiderül, hogy valaki miért pályázott meg egy adott állást, a hirdetés elvárásait és az ő tapasztalatait összehasonlítani nem túl nagy feladat azért. Pályakezdő pozíciónál meg mit írjon szegény, hogy szeretne pályát kezdeni? És az érdekes az, hogy annak ellenére, hogy nem kértem, mindig volt egy-két ember, aki azért (hátha csak elfelejtettem bekérni?) küldött. Nem, nem szeretnék „kiválócsapatjátékosvagyokdeönállóanismegállomahelyem” és „közeltízévestapasztalatomvanazönökéhezhasonlómunkakörsikeresellátásában” és hasonlókat olvasni, mert nem segít dönteni és egy HR-esnek egy pályázat feldolgozásakor gyakran több száz pályázati anyagot kell átnéznie, vagyis ideje sincs erre. Tehát te utálod megírni, a HR-es unja olvasni, már ha egyáltalán elolvassa (privát kutatásom alapján 10-ből 7-en be is vallják, hogy nem olvasnak motivációs levelet, legfeljebb interjú előtt azokét, akiket önéletrajz alapján már behívtak!).

Emiatt motivációs levél írásban nem szeretnék tanácsot adni, legfeljebb annyit, hogy ha mégis muszáj írnod, a közhelyeket mindenképp kerüld és legyél bátran eltérő az átlagtól! Olvashatod viszont itt JobAngel és itt a Jobline írásait erről.

Ugye nem felejtettél el értékelni?