You are currently viewing A home office csak a kezdet a nagy változások sorában!

Otthonról dolgozni? A legtöbb embernek ez valamiféle vágyott állapot volt mostanáig. Te is mosolyogva kortyolgattad vasárnap reggel a kávédat a kanapén bekuckózva és arról álmodoztál, milyen jó lenne, ha hétköznap is így tehetnél? Ha nem kéne utazgatnod, hanem simán tovább alhatnál és legalább néha otthonról dolgozhatnál?

Most eljött, de nem őszinte a mosolyunk…

Van, aki örül neki, néhányan kedvetlenebbül viselik – és van, akinek olyan a munkája, hogy nem is tudja kipróbálni.

Nekünk, akik már nem láttunk itthon háborút, forradalmat és az általános oltottság idején voltunk gyerekek, nehezen felfogható a mostani helyzet. Eltart majd egy darabig, mire hozzászokunk. És hozzászokunk. Sőt megígérjük, hogy még az előnyeit is igyekszünk majd meglátni.

Egy biztos: ennek is vége lesz, és az ezt követő időszakban hirtelen ránk szakadó változásokkal ezer új lehetőség is vár mindannyiunkra! Főleg azokra, akik felkészülnek rá.

A következő 2-3 hétben ezeket a munkaerőpiacra, különösen az álláskeresésre ható változásokat fogjuk veletek együtt, lehetőségként végig gondolni.

Mert változásokat okoz ez az új helyzet szinte minden vállalatnak. Ahogy az álláskeresőknek, a HR-eseknek és az új belépők mentorainak, főnökeinek is. Mire számítsunk?

  • Szinte azonnal – online kiválasztási folyamatok és digitális betanítás (onboarding): döntéseket kell hoznia a cégeknek, milyen kereséseket kell a nehezített körülmények között is folytatni és hogyan lehetséges ez technikailag és emberileg? Az online interjúk kevés helyen okoznak gondot, de hogy oldódik majd meg az új kollegák munkába lépése, ha mindenki otthonról dolgozik? Ki fogja betanítani és beintegrálni az újakat? Hogy zajlik ez majd az otthonainkból?
  • A bezártságunk elhúzódása esetén, ha hosszabb időszakra kell home office-hoz alkalmazkodnunk, elkezdődik a munkakörök átalakulása. Új hirdetések fognak megjelenni, várhatóan digitalizált munkakörökre. A módosult folyamatok átrendeződéseket, új csoportdinamikát fognak kialakítani a régebb óta együtt dolgozó csapatokban is. A vezetőknek egyre több fajta tevékenységet kell személyes találkozók nélkül megoldania. Értékelések, visszajelzések, fizetésemelések, családi változások kezelése videókonferencián és telefonon? Furcsán hangzik, igaz?
  • A járvány csillapodása/lecsengése után, az újraéledő gazdaságban előrevetíthető, hogy nem a járvány előtti módszerekhez és folyamatokhoz fogunk visszatérni. Sok szervezet és munkakör fog átalakulni – és átmenetileg munkanélküliség is ránk köszönthet a virágzó évek után, amikor a cégek keresték a jelöltek kegyeit. A home office-t nem lehet ezentúl majd rugalmatlan vezetők miatt agyonhallgatni! Utat fog törni magának a rugalmas és részmunkaidős foglalkoztatás, végre!

Kövess bennünket és légy aktív tagja az álláskeresők közösségének azzal is, hogy ÉRTÉKELSZ A HONLAPUNKON és őszintén megosztod az eddigi álláskeresési tapasztalataidat a többiekkel!

Kincset fog érni ez a közös cégértékelő adatbázisunk és te is profitálsz majd belőle, mert kikerülheted az álláskeresési vakvágányokat.

A következő írásainkban végig követjük részletesebben kifejtve ezeket a várható változásokat, összegyűjtjük a híreket nektek és bevonunk szakértőket: tanácsadó, ügyvéd, nagyvállalatok HR szakemberei, trénerek.

Mert aki felkészül, sokkal jobb helyzetből fog startolni.

Ugye nem felejtettél el értékelni?