You are currently viewing Állásinterjú – A figyelmeztető jelek

Állásinterjú - A figyelmeztető jelek

Az állásinterjú sok álláskereső szemében egy egyirányú folyamat, ahol neki „kell” megfelelnie, mintha vizsgázna.

Nem kérdés, hogy ez részben igaz, de ez a döntés egyenrangú felek megállapodása!

A cégek gyakran vagyonokat költenek arra, hogy jó színben tűnjenek fel: profi weboldal, csalogató közösségi média aktivitás és rendezvények – mégis mindnyájan ismerünk olyanokat, akik belépés után durván csalódtak és egészen mást tapasztalnak a dolgos hétköznapokban, mint amit a pályázás során érzékeltek.

Ha hosszú távú, jó döntést szeretnél hozni az állásváltoztatáskor, neked is érdemes tesztelned a céget, de legalábbis odafigyelni a néhány fontos jelre az állásinterjú alkalmával.

Remek lehetőség ez arra, hogy belessünk az ismeretlen cég kulisszái mögé és beleszippantsunk a céges légkörbe: tényleg szeretnénk-e az elkövetkező években itt tölteni a napjainkat?

Összegyűjtöttük, hogy milyen árulkodó jelekre figyelj tudatosan, hogy a lehető legtöbb hasznos információt megszerezd a döntésedhez.

Érdemes az állásinterjú előtt legalább 10 perccel megérkezni és jól figyelni ezekre:

Parkolóhelyek

Amikor megérkezel, nézd meg, hogy kiknek járnak a legjobb parkolóhelyek a céges parkolóban:

  • a gyerekes anyukáknak, akinek minden perc számít, hogy időben az oviba érjenek, netán a nehezebben mozgó, idős vagy mozgáskorlátozott kollégáknak, vagy
  • a vezérigazgatói „nagyautó”, a vezetőség és az ügyfelek parkolhatnak a bejárathoz legközelebbi helyeken?

Ez meglepően sokat elárul arról, hogy valóban emberközpontú-e a vezetőség, vagy még mindig „beosztottként” tekint a munkatársaira?

Recepció

Figyelmeztető jel, ha a recepción mosolytalanul, gépiesen fogadják a látogatót (téged is).

Ha nem tudnak még a megbeszélés helyére kísérni, legalább leülni van-e lehetőség, mennyire fontos a látogató (ügyfél) kényelme?

Sokáig váratnak? Pontosan érkeznek? Ebből kiderül, hogy a te időd is fontos-e, vagy már teljesen beleszürkültek a rohanásba?

Előfordulhat, hogy megcsúszik az interjúztató. Erről értesítenek téged? Kérik a türelmedet? Vagy csak vársz és vársz és már a kamerát lesed, hogy ez vajon a tesztelésed része-e?

Barátságosan beszélnek-e egymással az előtérben mozgó, már ott dolgozó kollégák?

Ezek a cégkultúrának szintén kiváló ismérvei – ahol mindenki lelkesedés nélkül rohan, nem barátságosan köszönti a kollégáit személyesen vagy telefonon, ott szívesen töltenél éveket az életedből?

Irodaberendezés

Kicsit sem gondoljuk, hogy minden munkahelyen csocsó-asztalnak és babzsákoknak kéne lennie!

De a nyitott légkör elképzelhetetlen bezárt ajtókkal, mögötte kiabáló főnökkel.

Szervezetlenségre és nemtörődömségre utalhat, ha pl. raktárkészletet tárolnak az irodákban, foltosak a szőnyegek és általános a rendetlenség az asztalokon, folyosókon.

És ha nem is méregdrága, de legalább gerinckímélő bútorok vannak? Vagy iskolai székeken ülnek az ott dolgozók, mert senkit sem érdekel, ha gerincsérvük alakul ki?

Mellékhelyiség

Érdemes az állásinterjú alkalmával meglátogatnod a mellékhelyiséget is:

Hogyan hagyják ott az alkalmazottak a vécét maguk után? Tiszta, higiénikus-e, fel van-e töltve papírral, szappannal?

Ha nem, jelentheti ez azt is, hogy itt mindenki csak magára gondol.

Az interjúztatók egymás közti kommunikációja

A rutinos interjúztatók általában jól uralják a testbeszédüket.

De sokat elárul, hogyan ülnek le az interjúztatók a teremben és mennyire barátságosan köszöntik egymást?

Kihallgatásnak tűnik-e számodra a beszélgetés, mert mindenki csak feléd fordul, mintha vizsgabizottsággal ülnél szemben, de egymással alig kommunikálnak?

Végig a tied a figyelmük, vagy előveszik a mobiljukat, netán emailt írnak a laptopjukon?

Felajánlják-e, hogy te is kérdezz?

Őszinte, emberi válaszokat kapsz-e a kérdéseidre? Ha úgy érzed nem, zökkentsd ki őket: megkérdezheted pl. az egyik ott ülőt, hogy ő miért szeret a vállalatnál dolgozni és mióta van ott?

Hogyan adják át egymásnak a kérdések fonalát a cég munkatársai? Tisztelet, humor, megértés, közös nyelv érzékelhető-e? Az állásinterjú remek alkalom arra, hogy mindezt érzékelhesd és szükség esetén menekülőre fogd.

Szavahihetőség, megbízhatóság

Az állásinterjú általában úgy zárul, hogy elköszönéskor megígérik, hogy x napon belül visszajelzést adnak, hogy téged választottak-e?

Mi a BrandCruiternél a visszajelzéseitekből már biztosan tudjuk, hogy ez Magyarországon kettőből egy esetben elmarad. Ha még válaszra sem méltatnak, biztos lehetsz benne, hogy szerencséd van, hogy nem kerülsz oda.

Olvasd el a jelöltélményről szóló cikkünket, ahol bővebben írtunk az álláskeresők tapasztalatairól, amit a HR-esek gyakran ok nélkül neveznek “élménynek”.

És ha lezárult a folyamat, ne felejtsd el te is megosztani a többi álláskeresővel a veled történteket, hogy a BrandCruiter honlapján megtalálják, hova felesleges pályázniuk:

Ugye nem felejtettél el értékelni?