You are currently viewing Jelöltélmény? – Kinek is élmény az álláskeresés???

Jelöltélmény. Hallottad már ezt a szót?

Ha nem HR-esként dolgozol, talán te is meglepődsz már magán a kifejezésen is, ahogy nemrég egy kedves ismerősöm. „Mi az, hogy jelöltélmény? Kinek élmény ez?  Az álláskeresés nem élmény, hanem szívás!”
Valamiért a HR-es szakirodalomban mégis ez a szó honosodott meg az angol kifejezés alapján, pedig a tapasztalat/tapasztalás találóbb lenne.

Miért fontos a jelöltélmény? Mert magában foglalja az összes fontos tényezőt, ami álláskeresőként fontos lesz számodra! Ennek az értékelésével foglalkozunk mi a BrandCruiternél és ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mikből is állnak össze az értékek, amiket a cégkeresőnkben látsz egy-egy vállalatról.

Végül is filmet, éttermet és szállást is biztosabb mások értékelései alapján választani – álláskeresőként miért ne használnád ki ezt a lehetőséget?

Nézzük csak, mikből tevődik össze a jelöltélmény?

Cégismertség

Az egész már azzal elkezdődik, hogy miket hallasz egy cégről. Tetszenek-e a reklámjai, ismered-e a termékeket, vagy ügyfélként kapcsolatba kerülnél-e a szolgáltatásaival?

Belefutsz-e a közösségi média jelenlétükbe, látod-e őket pl. rendezvény szponzorként és főleg: mit mesélnek az ismerőseid, akik esetleg ott dolgoznak?

Munkáltatói márkának, vagy angolul employer brandingnek nevezik összefoglalóan a cégek munkáltatói megjelenésére vonatkozó fizetett kommunikációját és saját magunk által összegyűjtött, spontán információkat.

Álláshirdetés

Ha a fentiek pozitív képet keltenek benned, ismerős is már a cégnév, akkor nagyobb eséllyel figyelsz fel a hirdetésükre is, ha álláskeresővé válsz.

Ez a következő döntési pontod. Szimpatikus a hirdetés, vagy őskövületként pufogtatják az unalmas közhelyeket és „versenyképes juttatásokat” (brrrr) kínálnak és tőled kérnek bérigényt? Kiderül-e a hirdetés szövegéből, hogy mik a feladatok, elvárások? (ITT elolvashatod, melyik álláshirdetések nem érdemlik meg a figyelmedet.)

Jelentkezés módja és karrieroldal

Tegyük fel, hogy úgy döntesz, érdekel és tetszik a lehetőség. A jelöltélményed következő állomása, hogy hogyan tudod elküldeni a pályázatodat? E-mailben? Céges karrieroldalon adatbázisba feltöltve? Kötelező-e a motivációs levél? Ha karrieroldalon keresztül kell pályáznod, hány olyan adatot kell kitöltened, ami az önéletrajzodban már amúgy is benne van? Ez általában nem azt sugározza, hogy fontos vagy nekik…

Mennyi időt kell ezzel eltöltened? Nagyon nem mindegy, hogy 3 vagy 50 perc egy pályázat beadása! Nem csoda, hogy a jelentkezők legnagyobb része 10 percnél nem szán erre többet, inkább a lehetőséget hagyja veszni és nem keresi többé a kapcsolatot az adott vállalattal.

Állásinterjú és személyes összkép

Általában 3-10 kiválasztott jelentkezőt hívnak be állásinterjúra, de sokszor akár több száz önéletrajz közül választják ki őket. Barátságos légkörű, egyenrangú felek tárgyalása ez a – valójában mindkét félnek döntően fontos – beszélgetés, vagy nyegle vizsgahelyzet? Felkészült szakemberek vagy éppen odaszalajtott, a munkakörhöz nem értő, fontoskodó „kollégák” fogadnak? Úgy érzed, most látják először az önéletrajzodat?

Sokszor szakmai tesztekkel, szimulált feladatokkal is kombinálják ezt a kiválasztási fordulót.

Az állásinterjú a jelöltélmény talán legfontosabb eleme, hiszen itt már személyes tapasztalatainkról van szó! Még ha online is a lebonyolítás, viszonylag sok időt szánunk rá (élőben még az odautazást is hozzáadhatjuk), előtte készülünk, izgulunk, kutatunk a cég után, hogy felkészültek legyünk.

Nincs annál kiábrándítóbb, mint egy kiadós csalódás ezek után. (ITT írtunk arról, hogy mikre figyelj a személyes interjú során, ha jól szeretnél új munkahelyet választani)

Visszajelzés

Elérkeztünk a sor utolsó és egyben sajnos legszomorúbb pontjához.

Hogy miért szomorú? Ezt csak azok kérdezik meg, akik nem voltak mostanában álláskeresők – ugyanis a jelentkezők legnagyobb része semmiféle visszajelzést nem kap a cégtől, ahová elküldte a pályázatát.

A statisztikákat korábban hitetlenkedve szemléltük, de sajnos a BrandCruiter oldalon leadott álláskeresői értékeléseitek visszaigazolták ezeket a sokkoló adatokat: saját statisztikánk szerint is csak 41-en kapnak 100 jelentkező közül bármiféle választ. Szerintünk ez nagyon nem OK!

Így ugyanis nem csak bizonytalanságban maradnak a jelentkezők, de ez a sok rossz élmény sokak önértékelését is aláássa. Nem csoda, hogy dühítően hangzik számukra még a szó is, hogy ÉLMÉNY.

Hát ezért foglalkozunk a BrandCruiternél jelöltélmény méréssel és igyekszünk segíteni a honlapunk cégértékelőjével minden álláskeresőnek:

Nézd meg nálunk, milyen értékelést kapott a cég, ahova jelentkezni szeretnél és hagyd ki a felesleges köröket!

És persze ne felejts el értékelni, ha jelöltélményt szereztél bármelyik cégnél! Ezzel te is segítesz a többieknek és a nyilvánosság erejével talán végre elindul a pozitív változás, és egyre több jelentkező számíthat válaszra.

Tanácsadóként pedig arra specializálódtunk, hogy támogassuk a vállalatokat a jelöltélmény fejlesztésében mérésekkel, audittal, tréningekkel.

Ugye nem felejtettél el értékelni?