You are currently viewing Önéletrajz

Amikor hosszabb idő után ismét álláskereső lesz valaki, gyakran úgy érzi, hogy lemaradt, minden megváltozott az álláskeresésben. Valóban gyors ütemben digitalizálódik az álláskeresés: egyre ritkábban kell e-mailben küldenünk a pályázatot, a céges karrieroldalakra legtöbbször már feltölteni kell az anyagunkat. Csak a kisebb vállalatokra jellemző már az e-mailes pályázatküldés, a postázás pedig rég a múlté (szerencsére).

Változnak a honlapok és a módszerek, de a jó önéletrajz még mindig megkerülhetetlen. De milyen önéletrajz „menő” most?

Sokféle önéletrajz-készítő honlapot is elérhettek, van fizetős és ingyenes, de arra nincs feltétlenül szükség, hogy fizetős szolgáltatást vegyetek ezért igénybe.

Meglepően kevesen tudják, hogy a word újabb verzióiban is elérhető több ezer önéletrajz formátum, amiből gyorsan ki lehet választani a nekünk megfelelőt, aztán kis átállításokkal testre szabni azt:

Ne halogasd tovább, készíts magadnak profi önéletrajzot!

Persze, hogy a tartalom a lényeg, de a fekete-fehér, times new roman betűtípussal írt listaszerű felsorolásos önéletrajzzal feleslegesen rontod az esélyeidet.

Turbózd fel pár optikai trükkel:

  • emeld ki a címsorokat és alcímeket vastag betűvel és színnel, de ügyelj a színharmóniára
  • szolid grafikai háttér nem árthat
  • felső részen írj egy max. 2 mondatos összefoglalót, amire te is rákattintanál, ha újságcikk lenne, pl. Sikeres marketing vezető 10 év pénzügyi és 3 év médiában szerzett tapasztalattal
  • a fényképed arckép legyen (ne egész alakos), lehetőleg mosolygós, napszemüveg kerülendő
  • sose add meg a születési dátumodat, helyet, egyéb személyes adataidat, az majd csak munkaszerződéshez kell
  • lakcímnél is elég a helység és irányítószám
  • legyen jól áttekinthető és időben visszafelé haladj az adatokkal
  • az utolsó 10 évre koncentrálj, a 20 évnél régebbi adatokat kihagyhatod, vagy intézd el egy összefoglaló mondattal
  • képzettségeidnél sem feltétlenül kell évszámot írni (főleg, ha 45 felett vagy)
  • ha pályakezdő vagy, írd bele a szakdolgozatod címét és témáját
  • évszámok/dátumok helyett írhatsz összesített évszámot az adott cégnél, vagy az adott szakterületen – ez főleg akkor hasznos, ha valami miatt lyuk van a munkahelyeid között, vagy anyukaként térnél vissza
  • a több hasábos forma segíti a tömörséget és ez lett trendi mostanában. A végzettség/nyelvtudást, vagy legfontosabb projektjeidet is rendezheted külön oszlopba
  • látványosak és divatosak az adatvizualizációs blokkok, pl. kördiagram a legfontosabb napi feladataidról és megoszlásukról, vagy csillagok használata a szakmai kompetenciáknál (5 csillagból annyit színezel be, amennyire jó vagy benne).

Kerüld a közhelyeket a tulajdonságaid felsorolásánál és a kísérőlevélben, használd a helyesírás-ellenőrzést – az elütésekből és hibákból igénytelennek gondolhatnak.

Az Europass forma már nagyon unalmas, a legtöbb toborzó nem szereti és ne használj keretet, mert gyászra asszociálnak sokan.

Az álláskeresés nem csak a szerencsén múlik! Az önéletrajzoddal érheted el, hogy továbbjuss interjúra. Ezért szánj rá elég időt és energiát, továbbítás előtt pedig kérj meg valakit, hogy nézze át ő is – a saját hibáinkat a legnehezebb észre venni!

Ebben a cikkben összeszedtük, miket érdemes ellenőrizni.

És ha már lezárult a kiválasztás, ne felejtsd el osztályozni a cégeket, akikkel kapcsolatba kerültél, segíts ezzel a többi álláskeresőnek!

Ugye nem felejtettél el értékelni?