You are currently viewing A BrandCruiter sztori

Amikor 2018 év végén állásváltáson kezdtem gondolkodni, még fogalmam sem volt, hogy végül céget alapítok.

A tervem az volt, hogy keresek egy az akkorihoz hasonló HR és kommunikációs vezetői munkát egy másik cégnél, más feltételekkel. 1997 óta dolgozom ezen a területen, először fejvadászként, aztán nagyobb részt már vállalati oldalon, biztosítónál, informatikában és autóiparban.

Schall Krisztina
Schall Krisztina, alapító

Nem naivan álltam az álláskereséshez! Pontosan tudtam, hogy a bűvös 45 felett már nem lesz gyors és egyszerű a váltás. De amit tapasztaltam, még engem is meglepett: 22 elküldött pályázatból 13-ra még egy automata választ sem kaptam!

Még szomorúbb a kép, ha hozzáteszem, hogy a nem-válaszolók majdnem fele fejvadász volt. Pedig azt gondolnánk, hogy nekik épp a profi kiválasztás lenne a fő feladatuk. Milliós megbízási díjaik ellenére mégis megteszik, hogy lejáratják a megbízójuk nevét is?

Amikor összeállítottam ezt a mellbevágó mini statisztikát, az első döbbenet után nagyon dühös lettem. Dühös azért, mert több, mint húsz éve hallgatom ismerősök panaszait, hogy milyen „bunkók” a HR-esek, hogy gyakran nem is válaszolnak a pályázatokra. Hogy ennyi idő alatt semmi előrelépés ebben, pedig közben betört a digitalizáció is! S mindeközben a HR konferenciák egyik legtrendibb témája, hogyan nyűgözze le a szuper cég szuper HR-ese a pályázókat, hogy mindenképpen náluk akarjon majd dolgozni!?

Ezt nevezik „jelöltélménynek” – az elmélet és a gyakorlat közt nagy a szakadék, sajnos.

De az általánosításoktól mindig idegenkedtem. Hiszem, hogy nem „minden HR-es” van, hanem jobb és rosszabb HR-es, ahogy „az összes jelölt” sincsen, hanem te és ő és én. Így született meg az ötlet, hogy létrehozok egy platformot azzal a céllal, hogy ne csak ismerősök egymás között tudják megbeszélni az álláskeresési tapasztalataikat. Tegyük ezt egy objektív értékelő kérdőívvel számszerűsíthetővé és minden álláskereső számára elérhetővé! Hogy tényleg az élményt választhassunk jelöltként és kihagyhassuk a felesleges köröket, ahonnét még válaszra sem méltatnak.

Segíts a többieknek azzal, hogy rászánsz fél percet és megosztod a BrandCruiter közösséggel, milyen tapasztalatokat szereztél a cégekről és a fejvadászokról.

És használd te is mások értékelését, nézd meg előre, hogy kire érdemes rábíznod az önéletrajzodat.

Én pedig már nem keresek állást, hanem teljes gőzzel azon fogok dolgozni, hogy a BrandCruiter hidat építsen hiteles adatokkal a HR szakemberek és a pályázók közé.

Változtassunk együtt a rossz folyamatokon!

A HR-esek így megérthetik, hogy hol a baj (ha van), az álláskeresők pedig egy pillanat alatt utánanézhetnek, hova érdemes pályázniuk, ha csak jó élményekre vágynak.

Értékelj, hogy változtassunk!

 

Schall Krisztina
tanár, közgazdász, munkajogász