You are currently viewing Mit ne írj bele az önéletrajzodba?

Meg sem kérdezhetnék, mégis sokan önként megadják

Vannak olyan adatok, amiket NEM kell, sőt nem is tanácsos megadnod az önéletrajzban és semmilyen álláspályázattal kapcsolatos adatlapon sem kérhetik. Interjún sem kéne rá válaszolni, ha megkérdezik, mégis sokan megteszik.

Miért? Mert ezek az információk alapot teremthetnek a hátrányos megkülönböztetésre, amit „Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény” tilt.

Íme a lista, amit nem kell megadni önéletrajzban és bátran utasítsd vissza a válaszadást, ha rákérdeznének:

  • születési adatok (születési hely, dátum) – majd ha munkaszerződésnél tart a dolog, megadod a HR-nek, addig ez csak rád tartozik
  • családi állapot, gyermekek száma, kora, és tervezett családalapítás ideje. Tapasztalataink alapján sajnos ez a leggyakoribb „indiszkrét” kérdés, amiről nagyon ideje lenne leszoktatni a munkáltatókat!
  • nemzetiség
  • egészségügyi állapot, fogyatékosság (ha a munkavégzésre nincs kihatással)
  • vallási, politikai vagy érdekképviseleti hovatartozás
  • vagyoni helyzet

Érdekes kérdés a fénykép is. Míg Magyarországon teljesen elterjedt, hogy fényképes önéletrajzot küldünk, más országokban ez szinte tiltott, mivel az arckép alapján kialakuló szimpátia vagy antipátia eltérítheti a döntéshozót a szakmai tartalomtól, aminek az egyetlen döntési faktornak kéne lennie. Másrészt mit tehetsz te arról, ha valaki gyűlölt exére hasonlítasz egy képen? Emiatt nem zárhatnának ki 0. körben, igaz?

Másfelől a fénykép ún. biometrikus azonosítónak számít GDPR szempontból (ld. GDPR írásunkat), így a legvédettebb adatok közé tartozik, vagyis nem kérhetnék kötelezően pályázathoz!

És ha most legyintesz, hogy ugyan, legyenek boldogok a fényképemmel, olvasd el, hogy az IOT hogy alakítja a nem is távoli jövőt. A mesterséges intelligencia hipergyors fejlődése miatt a biometrikus azonosítóinkra igenis érdemes már most nagyon figyelnünk!

Persze mondhatjuk, hogy parányi az esély arra, hogy pont az önéletrajz képünkkel visszaélne bárki. Egy jó állás reményében a legtöbben elküldjük azt a kért fényképes önéletrajzot. De csak okosan, mérlegelve tedd.

Részletes információt az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) honlapján találsz: https://www.egyenlobanasmod.hu/hu/gyik

Azt is érdemes tudni, hogy te önként megadhatod ezeket magadról, hiszen te vagy a saját adataid „információgazdája”, de szerintünk nem érdemes ebbe belemenni, és az ilyen kérdésekre mondj határozottan nemet.

Még rosszabb a helyzet, ha megtudod, hogy ezek miatt utasítottak el: ha pl. kicsik a gyermekeid és „biztos betegeskednek majd”, vagy mert más generációhoz tartozol. Ilyenkor lehet, hogy hátrányos megkülönböztetés ért és érdemes konzultálnod az EBH munkatársaival jogorvoslatért.

Ugye nem felejtettél el értékelni?