You are currently viewing Eléggé vigyázol a személyes adataidra?

Álláskereséskor is nézd meg jól, mihez járulsz hozzá!

Álláskeresőként fontos tudni, hogy mi a lényege az információs önrendelkezési jogról szóló, európai szabályozásnak és annak magyarországi törvénymódosításainak, amit leggyakrabban az angol GDPR (ejtsd: dzsídípíár) rövidítéssel emlegetnek.

Álláspályázatok szempontjából a legfontosabb tudnivaló, hogy kizárólag olyan adatok gyűjthetők a jelöltekről, amik a munkakör ellátásához szorosan kapcsolódnak. Ilyenek az állás betöltéséhez előírt végzettség és szakmai tapasztalat, nyelvtudás. Ezeket tesztelhetik szóban vagy írásban, kérhetik oklevél bemutatását és akár referenciát, de csak veled egyeztetett referencia személytől!

Mit nem szabad?

  • A pályázókról elérhető nyilvános adatokon kívül (pl. publikus profil adatok a közösségi médiában, megjelent publikációk vagy interjúk) tilos pl. a vállalatnak közös ismerőst keresni és őt felhasználni további, privát adatok kifürkészésére.
  • A pályázatban megadott adataink – ettől eltérő beleegyező nyilatkozatunk híján – ezt némely karrier oldalon rögtön bekérik, ezért fusd át a szöveget a beleegyezés előtt! – csak az adott álláshoz kapcsolódnak. Emiatt a kiírt állás betöltésekor a cégnek értesíteni kell(ene) minden ki nem választott pályázót a nemleges válaszról és ezzel egyidejűleg törölnie kell MINDEN adatunkat, hiszen az állás betöltésével okafogyottá vált az adatkezelés. Ebbe beletartozik minden dokumentum, rögzített adatunk, levelezés, esetleg interjú feljegyzés, fénykép, teszteredmények, stb.
  • Anonim álláshirdetés (amikor nem írják ki, kinek kell küldeni a pályázatot) nem jogszerű, hiszen nem tudhatjuk, ki lesz/lenne az adataink kezelője, praktikusabb ezt eleve kikerülni.
  • Szakmai alkalmasság vizsgálatok, tesztek alkalmazásával a munkaköri alkalmasság megítélése céljából nincsen semmi gond, de pl. pszichológiai tesztet csak külön indokolt esetben és kifejezett hozzájárulással szabad végeztetni a pályázókkal (és egyébként a munkavállalókkal is!), hiszen a személyiségre vonatkozó információk a magánszféránkhoz tartoznak.
  • Bármikor kérhetjük adataink törlését (írásban célszerű ezt megtenni) és ilyenkor az adatkezelő cégnek azt haladéktalanul és visszavonhatatlanul el is kell végeznie és a törlésről értesítenie is kötelező bennünket. Ha mégis úgy érzed, hogy ez nem történt meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a felügyeleti szerv, ahová bejelentéssel lehet fordulni: https://www.naih.hu/

Ugye nem felejtettél el értékelni?