You are currently viewing “A jelöltélmény mérése objektív betekintést ad abba, hogy hogyan végezzük a munkánkat”

"A jelöltélmény mérése objektív betekintést ad abba, hogy hogyan végezzük a munkánkat”
Beszélgetés a JOBGROUP szakértőivel

Miért fontos a JOBGROUP számára a pályázók és kölcsönzött munkavállalói elégedettsége? Mik az első tapasztalatok és hogyan profitál egy 30 éves, patinás tanácsadó az eredményekből?

A március közepén elkezdett projekt első tapasztalatairól beszélgetett Rischl Viktória (RV) munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetővel és Kárpáti Tilla (KT) marketing specialistával Schall Krisztina, a BrandCruiter ügyvezetője.

2022 februárban megújult a BrandCruiter elégedettség mérő rendszere és bevezettük a munkaerő-közvetítők/fejvadászok tevékenységére szabott jelöltélmény kérdőívet.

Hogy ez miben más?

Változatlanul a jelölt-út (candidate journey) főbb állomásairól szerzett pályázói elégedettséget mérjük (egyszerű jelentkezés, cégismertség, álláshirdetés, visszajelzés, ill. a továbbjutottaktól a személyes összbenyomás és az interjúztatók felkészültsége), de kiküszöböltük a megbízók viselkedése által pozitívan vagy negatívan befolyásolt eredményeket.

Első felhasználónk a JOBGROUP csapata, akik egy elégedettségi kérdőívvel is kibővítették a méréseiket.

A JOBGROUP-ot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de azért elmondanátok a legfontosabb tudnivalókat a vállalatról?

KT: A JOBGROUP (Job Személyzeti Tanácsadó Kft.) idén ünnepli 30. évfordulóját. HR szolgáltatóként fő tevékenységeink a szellemi munkaerő-kölcsönzés, munkaerő toborzás, közvetítés/fejvadászat senior specialista szinttől felsővezető szintig, valamint munkaügyi és HR tanácsadás.

Több évtizedes piaci tapasztalattal, és 30 szakemberünk tudására támaszkodva kínálunk hatékony és személyre szabott HR megoldásokat a magyar üzleti életnek. Legfontosabb értékünknek tartjuk, hogy szerteágazó tevékenységünkből adódóan komplex ismereteink vannak a munkaerőpiacról, és integrált HR szolgáltató partnerként tudunk ügyfeleink rendelkezésére állni. Külön divízióink foglalkoznak mérnöki és IT keresésekkel, munkaerő-kölcsönzési csapatunk nagy létszámban toboroz nemcsak kölcsönzési ügyfeleink, de szolgáltatóközpontok részére is, kiemelt gyógyszeripari szakértőkkel, valamint vezető kiválasztásban gyakorlott szakemberekkel, fejvadászokkal rendelkezünk.

Hogy szolgáltatásaink vertikumát a HR szakmának még inkább be tudjuk mutatni, idén megújul a jobgroup.hu, új almárkát vezetünk be a vezetőkiválasztás szolgáltatásunknak és belekezdtünk a BrandCruiter együttműködésbe is.

Tilla, miért döntöttetek úgy, hogy elkezditek mérni a jelöltélményt?

Kárpáti Tilla
Kárpáti Tilla

KT: Működésünk középpontjában emberek állnak. Célunk, hogy minden velünk kapcsolatba lépő munkavállaló pozitív élménnyel gazdagodjon, akár sikerrel pályázott, akár nem. A jelöltélmény mérése objektív betekintést ad abba, hogy hogyan végezzük a munkánkat. Emellett hitelt érdemlő bizonyítékot állít a JOBGROUP működése és értékei mögé, objektív mérőeszköze munkánk hatékonyságának, mutatója, hogy tevékenységünket hosszútávon pozitívan építkezve végezzük.

A kiegészítő kérdések mire vonatkoznak, miért fontos számotokra a kölcsönzöttjeitek elégedettsége?

RV: Munkaerő-közvetítés és fejvadászat mellett szellemi munkaerő-kölcsönzést is végzünk, évi átlagosan 350 fős szellemi kölcsönzötti állománnyal rendelkezünk. A kölcsönzöttek nagyon fontosak számunkra, működésünk alapjait adják, így egyszerre tekintünk rájuk kollégaként és ügyfélként. Nekik és rajtuk keresztül tudjuk igazán megmutatni mindazt a szakmai színvonalat, amit nem csak szlogenként akarunk hangoztatni, hanem ténylegesen nagyon komolyan vesszük.

A kölcsönzés előtt gyakran mi magunk végezzük a toborzás-kiválasztást is, így a kölcsönzöttjeink először, mint jelölt, majd, mint kölcsönzött munkavállaló tudnak beszámolni munkánkról. Bár az operatív munkát a kölcsönbe vevő cégnél végzik, mi biztosítjuk számukra a teljes munkaügyi adminisztrációt és bérszámfejtést, minden munkaügyi kérdésre pontos választ tőlünk kapnak. Ez utóbbi nagyfokú bizalmat feltételez, és erre a bizalmi helyzet kialakítására törekszünk is. Miután ez megvan, egyre több kérdéssel mernek hozzánk fordulni, amiből most már szlogené vált nálunk a „Mindig lehet egy kérdéssel több” jelmondat. Munkaügyi osztályunk rengeteget tesz ezért a bizalomért és nagyon büszkék vagyunk rájuk emiatt is. Az ő munkájukat is objektíven mutatja és értékeli egy ilyen elégedettségi kérdőív.

Tudjuk, hogy a munkaerő-közvetítő-fejvadász szektor országos átlaga 2 év eredményei alapján 3,11 értéket mutatnak.
Milyen eredményekre számítottatok? Visszaigazolták-e az eddig beérkezett értékelések az elképzeléseiteket?

KT: Két külön elégedettségmérő kérdőív fut egyszerre, hiszen míg a jelölteket a folyamat lezárultával tudjuk kikérdezni, addig kölcsönzöttjeink néhány hónap elteltével tudnak hitelt érdemlően beszámolni a közös munkáról. Mind a két kérdőívnél más elvárásokkal és célokkal indultunk.

RV: A kölcsönzötti elégedettségmérő kérdőív eredménye számszerűen is bebizonyította azt, amit a kölcsönzöttjeink szóbeli értékeléseiből korábban már sejtettünk: a munkavállalóknak biztos támaszra van szükségük a munkaügyi, munkajogi, adminisztratív kérdésekben. Akkor örülünk a legjobban, ha nincs ránk szükség az adminisztratív folyamatokon túl, hiszen akkor minden rendben ment, viszont a valóságban rengeteg kérdés és bizonytalanság van a munkavállalókban. A kölcsönzötti elégedettség mérő kérdőív megmutatta, hogy jól kezeljük ezeket a kihívásokat: 4,66 pontos eredményt értünk el az ötfokú skálán. Ez pontosan visszajelzi számunkra azt a szakmai munkát és emberi hozzáállást, amit a továbbiakban is képviselni szeretnénk és egyúttal megerősíti, hogy jó dolog nálunk kölcsönzött munkavállalónak lenni.

Rischl Viktória

KT: A jelöltélményre vonatkozó kérdőív eredményével kapcsolatban számítottunk az alacsonyabb értékelésekre. A magyar munkaerőpiac nagyon egyenlőtlen, ahol mi a munkavállalók és a munkaadók között közvetítő szereplők vagyunk, mindkettő fél szempontjait ismerjük és értjük.  A mi munkánk eredményében egyaránt visszatükröződik a jelöltekben jelen levő bizonytalanság és a vállalatok által megélt szükséglet a jó szakemberek iránt. Örömmel látjuk viszont, hogy a szektorunkban sikerült kimagasló eredményt elérnünk a 3,61-es értékkel. Ez természetesen nem végeredmény, hiszen már elkezdtünk dolgozni a folyamatfejlesztéseinken és bízunk benne, hogy ezeknek hamarosan látványos eredménye lesz!

Mire tudjátok használni az adatokat?

RV: A transzparencia hívei vagyunk és eredményeink a teljes munkaerőpiacnak szólnak. A munkavállalóknak azt üzenik, hogy keressék és várják el az emberközpontú munkaügyi adminisztrációt saját munkaadójuktól is.

A jelöltek számára azt jelenti, hogy fontos, hogy milyen élménnyel távoznak egy pályázási folyamatból, akár felveszik őket, akár nem.

A vállalatoknak pedig azt mutatja meg, hogy egy HR szolgáltató kiválasztásakor legyen szempont az is, hogy az adott beszállító mennyire emberközpontúan, transzparensen és építően végzi a feladatait.

 

Köszönöm szépen a beszélgetést és javaslom, hogy június elején beszéljünk újra és nézzünk rá együtt akkor is az eredményeitekre. Biztos vagyok benne, hogy még jobb eredményekről számolhatunk majd be!