BrandCruiter Humán Szolgáltató Kft., 1141 Budapest hello@brandcruiter.com
You are currently viewing “A jelöltélmény mérése objektív betekintést ad abba, hogy hogyan végezzük a munkánkat”

"A jelöltélmény mérése objektív betekintést ad abba, hogy hogyan végezzük a munkánkat”
Beszélgetés a JOBGROUP szakértőivel

Miért fontos a JOBGROUP számára a pályázók és kölcsönzött munkavállalói elégedettsége? Mik az első tapasztalatok és hogyan profitál egy 30 éves, patinás tanácsadó az eredményekből?

A március közepén elkezdett projekt első tapasztalatairól beszélgetett Rischl Viktória (RV) munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetővel és Kárpáti Tilla (KT) marketing specialistával Schall Krisztina, a BrandCruiter ügyvezetője.

2022 februárban megújult a BrandCruiter elégedettség mérő rendszere és bevezettük a munkaerő-közvetítők/fejvadászok tevékenységére szabott jelöltélmény kérdőívet.

Hogy ez miben más?

Változatlanul a jelölt-út (candidate journey) főbb állomásairól szerzett pályázói elégedettséget mérjük (egyszerű jelentkezés, cégismertség, álláshirdetés, visszajelzés, ill. a továbbjutottaktól a személyes összbenyomás és az interjúztatók felkészültsége), de kiküszöböltük a megbízók viselkedése által pozitívan vagy negatívan befolyásolt eredményeket.

Első felhasználónk a JOBGROUP csapata, akik egy elégedettségi kérdőívvel is kibővítették a méréseiket.

A JOBGROUP-ot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de azért elmondanátok a legfontosabb tudnivalókat a vállalatról?

KT: A JOBGROUP (Job Személyzeti Tanácsadó Kft.) idén ünnepli 30. évfordulóját. HR szolgáltatóként fő tevékenységeink a szellemi munkaerő-kölcsönzés, munkaerő toborzás, közvetítés/fejvadászat senior specialista szinttől felsővezető szintig, valamint munkaügyi és HR tanácsadás.

Több évtizedes piaci tapasztalattal, és 30 szakemberünk tudására támaszkodva kínálunk hatékony és személyre szabott HR megoldásokat a magyar üzleti életnek. Legfontosabb értékünknek tartjuk, hogy szerteágazó tevékenységünkből adódóan komplex ismereteink vannak a munkaerőpiacról, és integrált HR szolgáltató partnerként tudunk ügyfeleink rendelkezésére állni. Külön divízióink foglalkoznak mérnöki és IT keresésekkel, munkaerő-kölcsönzési csapatunk nagy létszámban toboroz nemcsak kölcsönzési ügyfeleink, de szolgáltatóközpontok részére is, kiemelt gyógyszeripari szakértőkkel, valamint vezető kiválasztásban gyakorlott szakemberekkel, fejvadászokkal rendelkezünk.

Hogy szolgáltatásaink vertikumát a HR szakmának még inkább be tudjuk mutatni, idén megújul a jobgroup.hu, új almárkát vezetünk be a vezetőkiválasztás szolgáltatásunknak és belekezdtünk a BrandCruiter együttműködésbe is.

Tilla, miért döntöttetek úgy, hogy elkezditek mérni a jelöltélményt?

Kárpáti Tilla
Kárpáti Tilla

KT: Működésünk középpontjában emberek állnak. Célunk, hogy minden velünk kapcsolatba lépő munkavállaló pozitív élménnyel gazdagodjon, akár sikerrel pályázott, akár nem. A jelöltélmény mérése objektív betekintést ad abba, hogy hogyan végezzük a munkánkat. Emellett hitelt érdemlő bizonyítékot állít a JOBGROUP működése és értékei mögé, objektív mérőeszköze munkánk hatékonyságának, mutatója, hogy tevékenységünket hosszútávon pozitívan építkezve végezzük.

A kiegészítő kérdések mire vonatkoznak, miért fontos számotokra a kölcsönzöttjeitek elégedettsége?

RV: Munkaerő-közvetítés és fejvadászat mellett szellemi munkaerő-kölcsönzést is végzünk, évi átlagosan 350 fős szellemi kölcsönzötti állománnyal rendelkezünk. A kölcsönzöttek nagyon fontosak számunkra, működésünk alapjait adják, így egyszerre tekintünk rájuk kollégaként és ügyfélként. Nekik és rajtuk keresztül tudjuk igazán megmutatni mindazt a szakmai színvonalat, amit nem csak szlogenként akarunk hangoztatni, hanem ténylegesen nagyon komolyan vesszük.

A kölcsönzés előtt gyakran mi magunk végezzük a toborzás-kiválasztást is, így a kölcsönzöttjeink először, mint jelölt, majd, mint kölcsönzött munkavállaló tudnak beszámolni munkánkról. Bár az operatív munkát a kölcsönbe vevő cégnél végzik, mi biztosítjuk számukra a teljes munkaügyi adminisztrációt és bérszámfejtést, minden munkaügyi kérdésre pontos választ tőlünk kapnak. Ez utóbbi nagyfokú bizalmat feltételez, és erre a bizalmi helyzet kialakítására törekszünk is. Miután ez megvan, egyre több kérdéssel mernek hozzánk fordulni, amiből most már szlogené vált nálunk a „Mindig lehet egy kérdéssel több” jelmondat. Munkaügyi osztályunk rengeteget tesz ezért a bizalomért és nagyon büszkék vagyunk rájuk emiatt is. Az ő munkájukat is objektíven mutatja és értékeli egy ilyen elégedettségi kérdőív.

Tudjuk, hogy a munkaerő-közvetítő-fejvadász szektor országos átlaga 2 év eredményei alapján 3,11 értéket mutatnak.
Milyen eredményekre számítottatok? Visszaigazolták-e az eddig beérkezett értékelések az elképzeléseiteket?

KT: Két külön elégedettségmérő kérdőív fut egyszerre, hiszen míg a jelölteket a folyamat lezárultával tudjuk kikérdezni, addig kölcsönzöttjeink néhány hónap elteltével tudnak hitelt érdemlően beszámolni a közös munkáról. Mind a két kérdőívnél más elvárásokkal és célokkal indultunk.

RV: A kölcsönzötti elégedettségmérő kérdőív eredménye számszerűen is bebizonyította azt, amit a kölcsönzöttjeink szóbeli értékeléseiből korábban már sejtettünk: a munkavállalóknak biztos támaszra van szükségük a munkaügyi, munkajogi, adminisztratív kérdésekben. Akkor örülünk a legjobban, ha nincs ránk szükség az adminisztratív folyamatokon túl, hiszen akkor minden rendben ment, viszont a valóságban rengeteg kérdés és bizonytalanság van a munkavállalókban. A kölcsönzötti elégedettség mérő kérdőív megmutatta, hogy jól kezeljük ezeket a kihívásokat: 4,66 pontos eredményt értünk el az ötfokú skálán. Ez pontosan visszajelzi számunkra azt a szakmai munkát és emberi hozzáállást, amit a továbbiakban is képviselni szeretnénk és egyúttal megerősíti, hogy jó dolog nálunk kölcsönzött munkavállalónak lenni.

Rischl Viktória

KT: A jelöltélményre vonatkozó kérdőív eredményével kapcsolatban számítottunk az alacsonyabb értékelésekre. A magyar munkaerőpiac nagyon egyenlőtlen, ahol mi a munkavállalók és a munkaadók között közvetítő szereplők vagyunk, mindkettő fél szempontjait ismerjük és értjük.  A mi munkánk eredményében egyaránt visszatükröződik a jelöltekben jelen levő bizonytalanság és a vállalatok által megélt szükséglet a jó szakemberek iránt. Örömmel látjuk viszont, hogy a szektorunkban sikerült kimagasló eredményt elérnünk a 3,61-es értékkel. Ez természetesen nem végeredmény, hiszen már elkezdtünk dolgozni a folyamatfejlesztéseinken és bízunk benne, hogy ezeknek hamarosan látványos eredménye lesz!

Mire tudjátok használni az adatokat?

RV: A transzparencia hívei vagyunk és eredményeink a teljes munkaerőpiacnak szólnak. A munkavállalóknak azt üzenik, hogy keressék és várják el az emberközpontú munkaügyi adminisztrációt saját munkaadójuktól is.

A jelöltek számára azt jelenti, hogy fontos, hogy milyen élménnyel távoznak egy pályázási folyamatból, akár felveszik őket, akár nem.

A vállalatoknak pedig azt mutatja meg, hogy egy HR szolgáltató kiválasztásakor legyen szempont az is, hogy az adott beszállító mennyire emberközpontúan, transzparensen és építően végzi a feladatait.

 

Köszönöm szépen a beszélgetést és javaslom, hogy június elején beszéljünk újra és nézzünk rá együtt akkor is az eredményeitekre. Biztos vagyok benne, hogy még jobb eredményekről számolhatunk majd be!

Csatlakozási nyilatkozat

 

Mi, a(z) …………….(vállalat neve) toborzással foglalkozó szakemberei kijelentjük, hogy számunkra kiemelten fontos, hogy a hozzánk pályázó jelöltek

  • egyszerűen és gyorsan jelentkezhessenek a meghirdetett álláslehetőségeinkre;
  • minden esetben a lehető legrövidebb időn belül korrekt visszajelzést kapjanak a pályázatuk eredményéről;
  • a kiválasztási folyamat során minden publikus szakmai és szervezeti információt megkapjanak a döntésükhöz, hogy nálunk szeretnék-e folytatni a karrierjüket.

 

Ezért csatlakozunk a  kezdeményezéshez, hogy a közösségi visszajelzés adatait felhasználva egyre jobbá tehessük a kiválasztási folyamatainkat és ezáltal még vonzóbb leendő munkáltatóvá váljunk.

Hisszük, hogy ezzel nem csak HR folyamatunkat fejleszthetjük, hanem aktívan hozzájárulunk cégünk megítélésének jobbításához, valódi üzleti értéket teremtve ezáltal a vállalatunknak és partnereinknek.

 

Dátum

 

Aláírás